czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa serowo - pieczarkowa z klopsikami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna i rozgrzewająca zupa, coś dla wielbicieli ser. Bardzo lubię zaskakiwać męża nowymi smakami :)

Zupa serowo - pieczarkowa z klopsikami

Składniki:

Zupa serowo - pieczarkowa z klopsikami

 

Sposób przygotowania:

Zupa serowo - pieczarkowa z klopsikami
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w dużą kostkę, dodać do cebuli, dusić, aż grzyby zmiękną. Oprószyć mąką, wymieszać z gorącym rosołem. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki. Gotować ok. 30min na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Formować bardzo malutkie kotleciki i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na rumiano. Dodać do zupy wraz ze startym serem. Gotować jeszcze ok. 3 min, często mieszając, by ser się nie przypalił. Doprawić do smaku solą i pieprzem.