Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Zupa soczewicowa- fakes

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Moja ulubiona zupa soczewicowa.

Zupa soczewicowa- fakes Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa soczewicowa- fakes

 

  • 2 szklanki brązowej soczewicy,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 lub 2 cebule,
  • 1 duża marchew,
  • ½ pietruszki,
  • 2 l wywaru drobiowego,
  • 1 szczypta oregano
  • 1 szczypta suszonego rozmarynu
  • 1 liść laurowe
  • 1- 2 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 suszone pomidory z zalewy,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa soczewicowa- fakes
Wypłukaną soczewicę moczyć 30 minut. Pokroić w piórka dwie małe cebule a pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej marchew oraz pietruszkę. Dodać czosnek. Po kilku minutach dołożyć cebule i smażyć wszystko razem aż cebula się zeszkli. Usmażone warzywa połączyć z soczewicą a potem zalać wywarem z drobiu. Doprawić przyprawami i ziołami. Gotować 15- 20 minut a potem dodać przecier i pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu zakwasić octem. Polecam.
Zupa soczewicowa- fakes
Zebulę pokroić w piórka a marchew i pietruszke w kostkę.
Zupa soczewicowa- fakes
Usmażone warzywa połączyć z soczewicą i zalać wywarem z drobiu.