SUPERPRZEPIS

Zupa soczewicowo szpinakowo szparagowa

  • Polpal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zupa soczewicowo szpinakowo szparagowa

Zupa pełna witamin na przywitanie długo oczekiwanej wiosny.

Składniki:

Zupa soczewicowo szpinakowo szparagowa

 

  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki pokrojonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki przyprawy mieszanki włoskiej/prowansalskiej
  • 1 liść laurowy
  • 2 szklanki brązowej soczewicy/lub innej
  • 10 szklanek bulionu drobiowego/rosołu/wody/lub pół na pół bulionu i wody
  • pół zielonej papryki
  • 250 g różyczek brokuła
  • 2 ziemniaki
  • 250 g szynki wędzonej
  • 1 pęczek (ok. 300 g) szpinaku
  • 4 łyżki octu jabłkowego (mniej lub więcej do smaku)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa soczewicowo szpinakowo szparagowa
W dużym garnku podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę oraz pokrojone na ok. 2,5 - 3 cm szparagi (cienkie końcówki zostawić na później) parę minut aż cebula zmięknie, dodać drobno pokrojony czosnek, bazylię i przyprawę włoską i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać liść laurowy, soczewicę i bulion, doprowadzić do zagotowania i na małym ogniu gotować 45 do 50 minut. Paprykę pokroić na kawałki, brokuł na mniejsze różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, szynkę też pokroić w kostkę - wszystko plus końcówki szparagów dodać do gotującej się zupy i ugotować do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są już ugotowane wtedy dodać pokrojony w paski szpinak na dosłownie 1 minutę, posolić i popieprzyć oraz dodać ocet do smaku i gotowe.