Sposób przygotowania:
Zupa soczewicowo szpinakowo szparagowa
W dużym garnku podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę oraz pokrojone na ok. 2,5 - 3 cm szparagi (cienkie końcówki zostawić na później) parę minut aż cebula zmięknie, dodać drobno pokrojony czosnek, bazylię i przyprawę włoską i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać liść laurowy, soczewicę i bulion, doprowadzić do zagotowania i na małym ogniu gotować 45 do 50 minut. Paprykę pokroić na kawałki, brokuł na mniejsze różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, szynkę też pokroić w kostkę - wszystko plus końcówki szparagów dodać do gotującej się zupy i ugotować do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są już ugotowane wtedy dodać pokrojony w paski szpinak na dosłownie 1 minutę, posolić i popieprzyć oraz dodać ocet do smaku i gotowe.