Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa szparagowa z pekinska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ziemniaczana zupa z kapustą i szparagami. Zabielana jogurtem greckim.

Zupa szparagowa z pekinska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa szparagowa z pekinska

 

  • szparagi - kg (2 pęczki),
  • udka kurczaka - 1kg,
  • ziemniaki młode - 1,25kg,
  • kapusta pekińska - 0,5 dużej główki,
  • cebula,
  • seler naciowy - 2 łodygi,
  • koper,
  • jogurt grecki lub śmietana - do zabielania i do smaku,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy - 2 sztuki,
  • kolendra mielona,
  • pieprz,
  • przyprawa do zup w płynie,
  • czosnek - ząbek.

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa z pekinska
Mięso umyć i przełożyć do dużego garnka, zalać wrzącą wodą, przyprawić solą i vegetą.Gotować przez 10 minut, zebrać szum. Kapustę i cebulę drobno poszatkować i dodać do wody z mięsem. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. . Szparagi obrać i drobno pokroić, dodać do zupy. Seler naciowy obrać, drobno pokroić i wraz z listkami laurowymi dodać do gotującej się zupy. W razie potrzeby, podczas gotowania dolać więcej wrzącej wody. Gotować bez przykrycia, w czasie gotowania przyprawić kolendrą, pieprzem, solą, vegetą oraz przyprawą do zup w płynie. Pod koniec gotowania, gdy już wszystkie składniki będą miękkie, dodać posiekany drobno czosnek, zabielić jogurtem i ostatecznie doprawić do smaku. Porcje w półmisku posypać świeżo posiekanym koprem (lub, tak jak w moim przypadku - suszonym). Mięso podawać osobno.
Zupa szparagowa z pekinska
Ziemniaki obieramy
Zupa szparagowa z pekinska
szparagi rozmrazamy i obieramy
Zupa szparagowa z pekinska
Do gotujacego sie wywaru dodajemy posztkowana kapuste