Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa szpinakowa

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świeży szpinak umyć, drobno posiekać (mrożony, rozmrozić i zmiksować). W rondlu

Zupa szpinakowa

Składniki:

Zupa szpinakowa

 

  • 50 dag szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 6 szklanek wywaru (np. z kurczaka)
  • 15 dag drobno posiekanego mięsa z kurczaka
  • drobiowa kostka rosołowa
  • laska cynamonu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa
Świeży szpinak umyć, drobno posiekać (mrożony, rozmrozić i zmiksować). W rondlu podgrzać wywar, dodać kurczaka i zagotować. Dodać szpinak i pokruszoną kostkę rosołową. Wymieszać. Dodać cynamon, gotować na średnim ogniu 5 minut. W kubku zmieszać na masę mąkę kukurydzianą i wodę. Dodać do zupy, mieszać, aż zgęst-nieje. Wyjąć laskę cynamonu. Dodać sól i pieprz do smaku. Już na talerzu posypać szczypiorkiem.