wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zupa tajska z brokułami, pieczarkami i tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostra, aromatyczna zupa tajska z zieloną pastą curry, mleczkiem kokosowym, brokułami, pieczarkami i tofu. Podana z makaronem ryżowym i kolendrą. Polecam na rozgrzewkę zimą.

Zupa tajska z brokułami, pieczarkami i tofu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa tajska z brokułami, pieczarkami i tofu

 

  • 1x Brokuły różyczki Hortex
    1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)

  • 1 łyżka zielonej pasy curry

  • 2 łyżki oleju

  • 1 litr rosołku
  • 400 gram pieczarek

  • 1 opakowanie tofu wędzonego
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżk sosu rybnego

  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1 limonki


  • do podania:

  • kolendra

  • makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

Zupa tajska z brokułami, pieczarkami i tofu
Pokroić cebulę, posiekać czosnek i zetrzeć imbir. Rozgrzać w garnku olej, podsmażyć chwilę cebulę, dodać imbir czosnek i pastę curry. Smażyć kilka minut, zalać rosołem. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, gotować 10 minut. Dodać brokuły i mleko kokosowe. Gotować 10 minut. Dodać tofu, gotować minutę i zestawić z ognia. Dodać sos sojowy i rybny, cukier i sok z limonki, zamieszać. Podawać z makaronem sojowym posypane kolendrą.
Zupa tajska z brokułami, pieczarkami i tofu
Podsmażyć cebulę, dodać czosnek, imbir i zieloną pastę curry.
Zupa tajska z brokułami, pieczarkami i tofu
Do zupy dodać brokuły, pieczarki i pokrojone tofu
Zupa tajska z brokułami, pieczarkami i tofu
Do zupy dodać mleczko kokosowe i przyprawić