dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zupa węgierska z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu i niezwykle pożywna zupa z łopatką wieprzową i różnymi warzywami.

Zupa węgierska z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa węgierska z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zupa węgierska z pieczarkami
Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Odstawiamy na około 1 godzinę. Następnie w garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i smażmy na nim posiekaną cebulę, następnie dodajemy mięso. Do zarumienianego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę, pieczarki, czosnek. Chwilę smażymy. Dodajemy paprykę słodką i ostrą, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Całość dusimy kilka minut, a następnie wlewamy bulion. Gdy mięso będzie już pół miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i doprawiamy całość solą, pieprzem i dodajemy 2- 3 liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Smacznego!
Zupa węgierska z pieczarkami
Oczyszczoną łopatkę kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach.
Zupa węgierska z pieczarkami
Cebulę i mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Zupa węgierska z pieczarkami
Oczyszczone warzywa kroimy w drobno kostkę.
Zupa węgierska z pieczarkami
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki.