eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kapuśniak z białej kapusty Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny kapuśniaczek z białej kapusty.

Kapuśniak z białej kapusty Eli

Składniki:

Kapuśniak z białej kapusty Eli

 

  • 4 litry bulionu mięsnego-może być z kostek (ja miałam wywar z golonek)
  • 1/2 średniej kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 8 ziemniaków
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sos sojowy Tao Tao do smaku
  • pieprz
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 pomidorków koktajlowych czerwonych
  • 10 pomidorków koktajlowych żółtych
  • listki natki pietruszki
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z białej kapusty Eli
Marchewkę,pietruszkę,seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.Kapustę poszatkować dość grubo.Wywar mięsny zagotować,dodać ziemniaki,kapustę,potarte jarzyny,kminek i gotować do miękkości ziemniaków.Do zupy dodać koncentrat pomidorowy.Na patelni roztopić margarynę,dodać mąkę i przesmażyć.Zasmażkę dodać do zupy,wymieszać i zagotować.Zupę doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem.Pomidorki umyć,osuszyć i przekroić na połówki.Zupę rozlać do talerzy,udekorować połówkami pomidorków i listkami natki pietruszki.Można też skropić zupę na talerzu sokiem z cytryny.Smacznego!

Tagi:

sosy kapusta