Justyna Vicky S.

Justyna Vicky S.

Kucharz
[Przepisów: 14]

Zupa z białej kapusty

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kapuśniaczek z białej kapusty

Zupa z białej kapusty

Składniki:

Zupa z białej kapusty

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z białej kapusty
Kapustę umyć i drobno poszatkować. Do garnka wrzucić poszatkowaną kapustę, drobno startą marchewkę, pietruszkę, seler. Dodać ziele angielskie, pieprz, kminek mielony, liść laurowy i ząbek czosnku. Dodać umyte skrzydełka i wołowinę. Dodać nieco soli, wegety lub innych pr zypraw. Gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć mięso. Dodać pokrojone ziemniaki i dalej gotować do miękkości. W między czasie obrać skrzydełka z mięsa, pokroić wołowinę i dodać ponownie do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki. Uwagi: 1. Kminek mielony dodawałam w nieco mniejszej ilości, ponieważ nie przepadam za intensywnym zapachem. Można dodać wg uznania. Pod koniec gotowania można dodać tylko tropchę - aromat kminku jest wówczas bardzo intensywny. 2. Pod koniec gotowania można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego i zabielić śmietaną. 3. W przepisie jest, żeby warzywa zetrzeć na tarce ogrubych oczkach - wystarczy drobno pokroić 4. Do doprawienia do smaku używałam soli, odrobiny wegety i 1/2 kostki mięsnej Winiary 5. Ziemniaki można dodać od razu i gotować razem z kapustą. Ja dodawałam później, bo ziemniaki szybko sie gotują do miękkości. W międzyczasie obrałam mięso i zrobiłam zasmażkę