Sposób przygotowania:
Zupa z białej kapusty
Kapustę umyć i drobno poszatkować. Do garnka wrzucić poszatkowaną kapustę, drobno startą marchewkę, pietruszkę, seler. Dodać ziele angielskie, pieprz, kminek mielony, liść laurowy i ząbek czosnku. Dodać umyte skrzydełka i wołowinę. Dodać nieco soli, wegety lub innych pr zypraw. Gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć mięso. Dodać pokrojone ziemniaki i dalej gotować do miękkości. W między czasie obrać skrzydełka z mięsa, pokroić wołowinę i dodać ponownie do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki. Uwagi: 1. Kminek mielony dodawałam w nieco mniejszej ilości, ponieważ nie przepadam za intensywnym zapachem. Można dodać wg uznania. Pod koniec gotowania można dodać tylko tropchę - aromat kminku jest wówczas bardzo intensywny. 2. Pod koniec gotowania można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego i zabielić śmietaną. 3. W przepisie jest, żeby warzywa zetrzeć na tarce ogrubych oczkach - wystarczy drobno pokroić 4. Do doprawienia do smaku używałam soli, odrobiny wegety i 1/2 kostki mięsnej Winiary 5. Ziemniaki można dodać od razu i gotować razem z kapustą. Ja dodawałam później, bo ziemniaki szybko sie gotują do miękkości. W międzyczasie obrałam mięso i zrobiłam zasmażkę
barbi32
yellowCoach
łakomczuszka
luna
zytatek