Sposób przygotowania:
Torcik na weekendBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut.
Wyjąć ostudzić. Placek pokroić na 4 blaty pasującej do keksówki.
Masa sernikowa:
Nabiał wyjąć z lodówki na kilka godzin przygotowania tortu. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do na pęcznienia.
Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser, jogurt i mascarpone i zblendować na gładko. Dodać cukier, skórkę z cytryny i ponownie krótko zblendować.
ETAP 3:
Na koniec stale blendując dodawać żelatynę. Czekoladę posiekać drobno i wrzucić do masy sernikowej i wymieszać.
Masa truskawkowa:
Do rondelka przełożyć truskawki i dusić do rozpadnięcia owoców. Zmiksować na gładko. Postawić ponownie na ogień, dodać żółtka, cukier o kawałki masła.
Stale mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy. Na minutę przed końcem gotowania dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić.
ETAP 5:
Śmietanę ubić na sztywną piane, następnie w trzech porcjach dodać curd z truskawek i delikatnie wymieszać mikserem.
Składanie tortu:
Na dno keksówki ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go mieszaniną soku z cytryny i wody. Wyłożyć połowę masy sernikowej.
Ułożyć drugi blat, który również nasączyć. Dać połowę masy truskawkowej. Następny kawałek biszkoptu, nasączenie i reszta masy sernikowej.
Na koniec ułożyć ostatni kawałek ciasta, który znowu nasączyć. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Wyjąć, z reszty kremu truskawkowego zrobić rozetki.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!