monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Torcik na weekend

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

U Was pewnie podobnie jak u mnie na weekend musi być ciasto. Czasem jest to torcik, taki prosty ale przepyszny jak ten. Serdecznie Wam polecam:)

Torcik na weekend Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik na weekend

 

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Torcik na weekend

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier.  W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. 
Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut. 

Wyjąć ostudzić. Placek pokroić na 4 blaty pasującej do keksówki.

Masa sernikowa:

Torcik na weekend
oba ser i jogurty zmiksować, dodać cukier

Nabiał wyjąć z lodówki na kilka godzin przygotowania tortu. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do na pęcznienia.

Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.

Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser, jogurt i mascarpone i zblendować na gładko. Dodać cukier, skórkę z cytryny i ponownie krótko zblendować.

ETAP 3:

Torcik na weekend
do masy sernikowej dodać czekoladę i wymieszać

Na koniec stale blendując dodawać żelatynę. Czekoladę posiekać drobno i wrzucić do masy sernikowej i wymieszać.

Masa truskawkowa:

Do rondelka przełożyć truskawki i dusić do rozpadnięcia owoców. Zmiksować na gładko. Postawić ponownie na ogień, dodać żółtka, cukier o kawałki masła.

Stale mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy. Na minutę przed końcem gotowania dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić.

ETAP 5:

Torcik na weekend
do bitej śmietany dodać curd z owoców

Śmietanę ubić na sztywną piane, następnie w trzech porcjach dodać curd z truskawek i delikatnie wymieszać mikserem.

Składanie tortu:

Na dno keksówki ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go mieszaniną soku z cytryny i wody. Wyłożyć połowę masy sernikowej.

Ułożyć drugi blat, który również nasączyć. Dać połowę masy truskawkowej. Następny kawałek biszkoptu, nasączenie i reszta masy sernikowej.

Na koniec ułożyć ostatni kawałek ciasta, który znowu nasączyć. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Wyjąć, z reszty kremu truskawkowego zrobić rozetki.

Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!