2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Zupa z cukinii i czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nie zrażać się ilością czosnku ,w trakcie gotowania traci swoją ostrość ...

Zupa z cukinii i czosnku

Składniki:

Zupa z cukinii i czosnku

 

  • 500 g królika z kością
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 młode cukinie
  • 2 główki czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie oleju
  • sól ,pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki vegety

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinii i czosnku
Mięso z królika opłukać ,wstawić do garnka zalać około 1,5 -2 litry wody dodać obraną posiekaną marchewkę i gotować pod przykryciem około 40 minut aż marchewka i mięso zmięknie.



W małym rondelku podgrzać oliwę z oliwek ,włożyć drobno posiekaną cebulę i obrany pokrojony w plasterki czosnek smażyć razem na średnim ogniu około 10 minut,aż kolor będzie lekko złoty.Następnie dodać pokrojone w plasterki lub kostkę ziemniaki i smażyć jeszcze 3 minuty.



Całość wlać do gotującego się wywaru,doprawić vegetą lub samą solą i pieprzem do smaku i wolno gotować na małym ogniu. Cukinię umyć nie obierać ze skórek ,zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych okach ,dodać do gotującej się zupy i gotować jeszcze 10 minut aż cukinia będzie miękka dodać posiekaną drobniutko bazylię ,ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.



Odstawić z ognia podawać gorącą . Zupę można zabielić łyżką śmietany 18 %.

Tagi:

cukinia