Sposób przygotowania:
Zupa z cukinii i czosnku
Mięso z królika opłukać ,wstawić do garnka zalać około 1,5 -2 litry wody dodać obraną posiekaną marchewkę i gotować pod przykryciem około 40 minut aż marchewka i mięso zmięknie.
W małym rondelku podgrzać oliwę z oliwek ,włożyć drobno posiekaną cebulę i obrany pokrojony w plasterki czosnek smażyć razem na średnim ogniu około 10 minut,aż kolor będzie lekko złoty.Następnie dodać pokrojone w plasterki lub kostkę ziemniaki i smażyć jeszcze 3 minuty.
Całość wlać do gotującego się wywaru,doprawić vegetą lub samą solą i pieprzem do smaku i wolno gotować na małym ogniu. Cukinię umyć nie obierać ze skórek ,zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych okach ,dodać do gotującej się zupy i gotować jeszcze 10 minut aż cukinia będzie miękka dodać posiekaną drobniutko bazylię ,ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Odstawić z ognia podawać gorącą . Zupę można zabielić łyżką śmietany 18 %.
W małym rondelku podgrzać oliwę z oliwek ,włożyć drobno posiekaną cebulę i obrany pokrojony w plasterki czosnek smażyć razem na średnim ogniu około 10 minut,aż kolor będzie lekko złoty.Następnie dodać pokrojone w plasterki lub kostkę ziemniaki i smażyć jeszcze 3 minuty.
Całość wlać do gotującego się wywaru,doprawić vegetą lub samą solą i pieprzem do smaku i wolno gotować na małym ogniu. Cukinię umyć nie obierać ze skórek ,zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych okach ,dodać do gotującej się zupy i gotować jeszcze 10 minut aż cukinia będzie miękka dodać posiekaną drobniutko bazylię ,ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Odstawić z ognia podawać gorącą . Zupę można zabielić łyżką śmietany 18 %.