Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa z dużą ilością warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gęsta zupa z makaronem inspirowana włoską zupą minestrone.

Zupa z dużą ilością warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z dużą ilością warzyw

 

  • 2 małe marchew
  • kalarepa
  • 1/2 małej cukinii
  • 400ml sosu pomidorowego (u mnie własnej roboty z pomidorkami koktajlowymi) lub passaty pomidorowej+3/4 szklanki pomidorków
  • ok. 5 chochelek rosołu
  • por
  • czerwona cebula
  • cebula
  • ok. 200g makaronu kolanka lub muszelki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Zupa z dużą ilością warzyw
Por dokładnie umyć przecinając go uprzednio na 4 części. Pokroić go w małe kawałki. Cebule posiekać w kostkę, kalarepę obrać i również pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w dość grube talarki. Cukinię umyć, wyciąć nasiona i pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę oraz por. Po paru minutach dodać marchewkę, kalarepę oraz cukinię. Smażyć wszytko aby zmiękło. Do warzyw dodać liść laurowy, ziele angielskie, dolać sos pomidorowy/passatę. Dusić do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat, przyprawy, bazylię, oregano oraz ugotowany al dente makaron. Całość wymieszać.
Zupa z dużą ilością warzyw
Cebulę, pora i marchewkę podsmażyć w garnku.
Zupa z dużą ilością warzyw
Do warzyw dodać cukinię, kalarepę oraz resztę składników.