Sposób przygotowania:
Zupa z dyni ze szpinakiem
Czosnek obrać, opłukać, posiekać. Marchewkę i cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. 2 pomidory sparzyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim czosnek i cebulę. Dodać dynię, dusić 5minut. Dodać marchewkę, pokrojone pomidory, tymianek i wlać bulion. Zupę gotować przez 15minut na małym ogniu. Wyjąć tymianek, zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić gałką, solą i pieprzem. Resztę pomidorów umyć, pokroić w kostkę. Szpinak umyć, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pomidory i szpinak, poddusić ok 1minuty. Wyłożyć na zupę i podawać.