Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Zupa krem z kurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała, aksamitna i aromatyczna zupa krem z dodatkiem serka śmietankowego. Niebo na talerzu, serdecznie polecam.

Zupa krem z kurek

Składniki:

Zupa krem z kurek

Bulion:

Pozostałe:

  • 400 g kurek
  • 2 duże, białe cebule
  • 100 g masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, curry, suszonego lubczyku
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej (najlepiej naturalnej)
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kurek

Przygotowanie bulionu:

Krem z kurek
Bulion na zupę krem w trakcie gotowania w garnku

Składniki na bulion zalać wodą, zagotować i gotować na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Następnie bulion dokładnie przecedzić, zostawić dwie marchewki.

Smażenie kurek i cebulki:

Krem z kurek
Kurki i cebulka w trakcie smażenia na masełku

W czasie gdy bulion się gotuje pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić z przyprawą uniwersalną na masełku. Dodać kurki, doprawić pieprzem i smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Kończenie zupy:

Krem z kurek
Pyszna zupka krem po zmiksowaniu na gładko

Do wywaru z marchewką dodać zawartość patelni, wszystkie przyprawy. Gotować jeszcze 20 minut, po tym czasie dodać śmietanę i zmiksować dokładnie. Podawać z posiekaną natką i serkiem kremowym. Smacznego!