WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa z fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa z fasolki szparagowej. O wiele lżej strawna niż ze zwykłej fasoli, a o tak samo wspaniałym aromacie.

Zupa z fasolki szparagowej

Składniki:

Zupa z fasolki szparagowej

 

Sposób przygotowania:

Zupa z fasolki szparagowej

Przygotowanie

Zupa z fasolki szparagowej
Gotujemy wywar na żeberkach z ziemnakami.

Żeberka myjemy, porcjujemy. Zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Wrzucamy też ząbek czosnku.

Fasolka

Zupa z fasolki szparagowej
Fasolkę szparagową kroimy w ok 1 cm kawałki.

Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w drobne kawałki.

Zupa

Zupa z fasolki szparagowej
Do zupy dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy.

Do zupy wsypujemy pokrojoną fasolkę szparagową, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kilka minut.

Zagęszczanie

Zupa z fasolki szparagowej
Zupę zagęszczamy mąką fasolową i doprawiamy majerankiem.

W szklance zimnej wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki fasolowej i wlewamy do zupy, dodajemy też majeranek i gotujemy jeszcze kilka minut, aż zupa lekko zgęstnieje.