Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zupa z Florencji

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupę taką jadłem w zapadłej wiosce we Włoszech...nawet nie pamiętam nazwy miejscowości. Wiem, że było to na południu.

Zupa z Florencji

Składniki:

Zupa z Florencji

 

  • 15 dag pieczarek,
  • 1,5 l rosołu (może być z kostki)
  • 2 dag kaparów (opcjonalnie),
  • 25 dag ugotowanego domowego makaronu,
  • 150 ml śmietany,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz i majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

Zupa z Florencji
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Zalać rosołem, dodać kapary. Gotować ok 8 min. Wlać śmietanę. Zagotować. Dodać ugotowany makaron, natkę pietruszki i starty żółty ser. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.