sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Zupa z groszkiem i kukurydzą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lekka, kolorowa i pożywna. Taka zupka to prawdziwa bomba witaminowa. Pierś z kurczaka z dodatkiem warzyw z pewnością zasmakuje również najmłodszym.

Zupa z groszkiem i kukurydzą

Składniki:

Zupa z groszkiem i kukurydzą

Składniki

Sposób przygotowania:

Zupa z groszkiem i kukurydzą
Wodę gotujemy z kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Do wrzącej dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy w niewielkie słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do gotującego się wywaru.

Po kilku minutach dokładamy kukurydzę oraz groszek. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy pozostałe warzywa będę półmiękkie. Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szkl wody.

Zagęszczamy nią zupę. Następnie zaprawiamy śmietaną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy poszatkowany świeży koperek oraz natkę pietruszki.