Sposób przygotowania:
Zupa z groszkiem i kukurydzą
Wodę gotujemy z kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Do wrzącej dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy w niewielkie słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do gotującego się wywaru.
Po kilku minutach dokładamy kukurydzę oraz groszek. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy pozostałe warzywa będę półmiękkie. Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szkl wody.
Zagęszczamy nią zupę. Następnie zaprawiamy śmietaną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy poszatkowany świeży koperek oraz natkę pietruszki.
Po kilku minutach dokładamy kukurydzę oraz groszek. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy. Dodajemy do zupy w momencie, kiedy pozostałe warzywa będę półmiękkie. Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szkl wody.
Zagęszczamy nią zupę. Następnie zaprawiamy śmietaną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy poszatkowany świeży koperek oraz natkę pietruszki.
zbysiowa
sammakko
Dziękuję :) Ja też lubię takie zupki :)