Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa z kapusty i wędzonych żeberek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do zupy można dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki.

Zupa z kapusty i wędzonych żeberek

Składniki:

Zupa z kapusty i wędzonych żeberek

 

  • 1/2 kg wędzonych żeberek
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionowa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona ostra do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kapusty i wędzonych żeberek
Żeberka umyć, pokroić na porcje, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać kostkę bulionową i gotować do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć obrać ze skórki, pokroić na kawałki, włożyć do naczynia dodać masło i podsmażyć. Do rondelka wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wsypać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i poszatkowaną kapustę, dusić pod przykryciem aż kapusta zmniejszy swoją objętość. Dodać pomidory, wymieszać, połączyć z mięsem, przyprawić do smaku, zagotować. Podawać z pieczywem.

Tagi:

kapusta