Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Zupa z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, niezwykle aromatyczna zupa z młodej kapusty. Zupa wychodzi lekka a zarazem sycąca dzięki kiełbasie. Przygotowałam ją na domowym rosole z kurczaka i indyka dzięki czemu jej smak jest wyśmienity.

Zupa z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami

Składniki:

Zupa z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami

 

  • 1,5 l. rosołu lub bulionu
  • 3/4 główki młodej kapsuty
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 4 mięsiste pomidory
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy np. myśliwskiej
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 1 pęczek kopru
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami
Obrane, umyte ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki/półplasterki.

W garnku podgrzać rosół, wrzucić pokrojone warzywa, gotować na pół miękko.

W między czasie cebule posiekać drobno, kiełbasę pokroić w półplasterki. Kapustę poszatkować, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, zrumienić kiełbasę z cebulą, dodać kapustę, smażyć do momentu aż stanie się szklista.

Na koniec dołożyć pomidory oraz posiekany drobno koperek dusić do momentu odparowania większości płynu.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą, gdyby wyszła za gęsta dolać wody lub rosołu.

Gotować do miękkości warzyw, doprawić do smaku solą i pieprzem.