Zupa z soczewicy z restauracji Maho

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis kucharza z restauracji Maho w Warszawie. Oryginalna nazwa: Mercimek Corbasi

Zupa z soczewicy z restauracji Maho

Składniki:

Zupa z soczewicy z restauracji Maho

 

  • 1 kg soczewicy czerwonej
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 30 g cebuli
  • 15 g czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • czerwona turecka papryka do smaku
  • pół szkl oleju
  • 100 g mąki
  • 50 g klarowanego masła
  • 200 g koncentratu pomidorowaego

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy z restauracji Maho
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, gotować z soczewicą, przesmażoną na oleju cebulą i czosnkiem ok. pół godziny. Zmiksować. Z reszty oleju i masła oraz mąki zrobić na patelni zasmażkę, dodać do zupy,. zagotować mieszając, dodać koncentrat i przyprawy.

Tagi:

soczewica