Sposób przygotowania:
Zupa z suszonych grzybów
Grzyby płuczemy dokładnie w letniej wodzie. Zalewamy je letnią wodą i moczymy 2 godziny. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy odsączone grzyby i smażymy 1-2 minuty, aż grzyby zaczną "pachnieć". Wówczas przekładamy je do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy bulionem. Najlepiej użyć domowego bulionu przygotowanego z warzyw. Zupę gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką, zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Uważamy, żeby śmietana nam się nie zważyła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja przed podaniem posypałam zupę lubczykiem. Zupę podajemy z pieczywem. Smacznego i wesołych świąt ;)