Sposób przygotowania:
Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie
Obrać , umyć i pokroić warzywa .Osuszyć. Zrumienić na suchej patelni by pojawił się naturalny karmel z zawartych w warzywach cukrów ( nada smak i kolor bulionowi). Ułożyć w garnku razem z umytymi skrzydełkami i przyprawami ( ziele, liść laurowy, pieprz ziarnisty, lubczyk, grzybek, goździki). Zalać wodą. Lekko posolić. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny ( ma ,, pyrkać " ). Wyjąć skrzydełka i warzywa. Bulion doprawić do smaku. Przecedzić. Odlać 3/4 szklanki ( będzie na sos do innego dania). Obrać ziemniaki i Topinambur. Umyć i pokroić w drobną kostkę ziemniaki. Wrzucić do bulionu i gotować 10 minut. Pokroić umyty Topinambur w pół plasterki . Wrzucić do bulionu z ziemniakami i gotować pod przykryciem jeszcze 15 minut. Dodać pokrojoną w pół plasterki ugotowaną w bulionie. Zmiksować część zupy blenderem ( tak by była gęsta , ale część plasterków Topinambura, kostek ziemniaków i marchewki pozostała w całości ). Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki .