Sposób przygotowania:
Zupa z zielonej papryki pieczonej z boczkiem
Papryki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki i ułożyć na blasze polanej olejem, wypukłościami do góry i wstawić do piekarnika na niecałą godzinę. Piec dotąd, aż skórka na warzywach się opali, następnie wyjąć, wyłączyć piekarnik, a papryki przełożyć do dużego foliowego woreczka i zawiązać go na supeł. Zabieg ten stosować w celu "spocenia" się warzyw, by potem zmiękły i dało się z nich zdjąć skórkę oraz przetrzeć do wywaru.
Sporządzić wywar warzywny lub też z dodatkiem mięsnym i gotować go w przeciągu godziny, potem przecedzić przez sitko do drugiego garnka klarowny bulion i przetrzeć lub zblendować papryki z pozostałymi warzywami z wywaru jak marchew, seler i korzeń pietruszki.
Potem zaprawić zupkę serkiem topionym naturalnym podczas wrzenia, by serek się lepiej rozpuścił, zamieszać widelcem. Wyłączyć i doprawić zupę-krem pieprzem, solą i szczyptą curry. Spróbować i nalewać.
Jako dodatek do zup kremowych można pokroić na kawałki boczek i usmażyć na chrupko w oleju na rynce, potem odsączyć i podawać w miseczce do obiadu z łyżką do nakładania.
Sporządzić wywar warzywny lub też z dodatkiem mięsnym i gotować go w przeciągu godziny, potem przecedzić przez sitko do drugiego garnka klarowny bulion i przetrzeć lub zblendować papryki z pozostałymi warzywami z wywaru jak marchew, seler i korzeń pietruszki.
Potem zaprawić zupkę serkiem topionym naturalnym podczas wrzenia, by serek się lepiej rozpuścił, zamieszać widelcem. Wyłączyć i doprawić zupę-krem pieprzem, solą i szczyptą curry. Spróbować i nalewać.
Jako dodatek do zup kremowych można pokroić na kawałki boczek i usmażyć na chrupko w oleju na rynce, potem odsączyć i podawać w miseczce do obiadu z łyżką do nakładania.
blendowanie