marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa z zielonej papryki pieczonej z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zupy kremowe z pieczonych warzyw jak papryka, cukinia lub bakłażan są pożywne, zdrowe,ale nieco pracochłonne.Mimo to warto postać przy garnkach, by potem celebrować posiłek w gronie rodzinnym lub znajomych.

Zupa z zielonej papryki pieczonej z boczkiem

Składniki:

Zupa z zielonej papryki pieczonej z boczkiem

 

  • 1,5 kg. zielonych świeżych papryk,
  • 1 zielona czuszka lub jalapeno,
  • sztuka włoszczyzny(marchew, seler, korzeń pietruszki),
  • udko lub szponder wołowy,
  • gałązka świeżego lubczyku,
  • ziele angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • 1,5 l. wody,
  • 30 dag. boczku,
  • 2 łyżki oleju,
  • serek topiony,
  • pieprz mielony,
  • sól,
  • szczypta curry.

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonej papryki pieczonej z boczkiem
Papryki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki i ułożyć na blasze polanej olejem, wypukłościami do góry i wstawić do piekarnika na niecałą godzinę. Piec dotąd, aż skórka na warzywach się opali, następnie wyjąć, wyłączyć piekarnik, a papryki przełożyć do dużego foliowego woreczka i zawiązać go na supeł. Zabieg ten stosować w celu "spocenia" się warzyw, by potem zmiękły i dało się z nich zdjąć skórkę oraz przetrzeć do wywaru.

Sporządzić wywar warzywny lub też z dodatkiem mięsnym i gotować go w przeciągu godziny, potem przecedzić przez sitko do drugiego garnka klarowny bulion i przetrzeć lub zblendować papryki z pozostałymi warzywami z wywaru jak marchew, seler i korzeń pietruszki.

Potem zaprawić zupkę serkiem topionym naturalnym podczas wrzenia, by serek się lepiej rozpuścił, zamieszać widelcem. Wyłączyć i doprawić zupę-krem pieprzem, solą i szczyptą curry. Spróbować i nalewać.

Jako dodatek do zup kremowych można pokroić na kawałki boczek i usmażyć na chrupko w oleju na rynce, potem odsączyć i podawać w miseczce do obiadu z łyżką do nakładania.

blendowanie


Tagi:

papryka