Sposób przygotowania:
Zupa zacierkowa z warzywami :
Pieczarki pokroić w plasterki .W grubym rondlu rozgrzać olej i smażyć na rumiano pieczarki . Dodać pokrojone w piórka cebule i por , utarte na grubej tarce marchew , pietruszkę i seler , kapustę pokrojoną w cienkie plasterki .Smażyć 10 minut na małym gazie cały czas mieszając .W ostatnim momencie dodać masło. Zalać wodą i gotować 30 minut .Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki , kostki bulionowe lub trochę przyprawy do zup – gotować jeszcze 30 minut . Z mąki , z wodą i szczyptą soli zrobić zacierkę . Na wrząca zupę wrzucać kawałki ciasta ( grubą zacierkę ) .Gotować jeszcze 30 minut na małym gazie. Doprawić pieprzem , papryką , przyprawą do zup .Wlać śmietankę .
Podawać posypaną natką pietruszki .
Podawać posypaną natką pietruszki .
Kasia K