Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa zacierkowa z warzywami :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ulubiona zupka moich dzieci z okresu dzieciństwa .Często gotowała ją moja Babcia .Smaczna, tania, postna .

Zupa zacierkowa z warzywami :

Składniki:

Zupa zacierkowa z warzywami :

 

  • 2 marchewki
  • ½ pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/3 białej części pora
  • 2 cebule
  • kawałek białej kapusty ( taki jak z włoszczyzny )
  • 6-8 pieczarek
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • Vegeta ( lub inna przyprawa do zup- ja użyłam 2 kostki bulionu warzywnego Knorra )
  • 2 liście laurowe
  • 4 zielna angielskie
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • ¾ szklanki mąki + 50 mll wody + szczypta soli ( zacierka )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1,5 litra wody
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa zacierkowa z warzywami :
Pieczarki pokroić w plasterki .W grubym rondlu rozgrzać olej i smażyć na rumiano pieczarki . Dodać pokrojone w piórka cebule i por , utarte na grubej tarce marchew , pietruszkę i seler , kapustę pokrojoną w cienkie plasterki .Smażyć 10 minut na małym gazie cały czas mieszając .W ostatnim momencie dodać masło. Zalać wodą i gotować 30 minut .Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki , kostki bulionowe lub trochę przyprawy do zup – gotować jeszcze 30 minut . Z mąki , z wodą i szczyptą soli zrobić zacierkę . Na wrząca zupę wrzucać kawałki ciasta ( grubą zacierkę ) .Gotować jeszcze 30 minut na małym gazie. Doprawić pieprzem , papryką , przyprawą do zup .Wlać śmietankę .
Podawać posypaną natką pietruszki .

Tagi:

zupa przyprawy