Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Zupa ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Składniki:

Zupa ziemniaczana

 

  • 30 dag boczku, pokrojonego w kostkę
  • 70 dag ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 700 ml mleka
  • 2 cebule, posiekane
  • 200 ml śmietany
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 3 łyżki bazylii, drobno posiekanej
  • 7 dag parmezanu, startego
  • 3 łyzki masła
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana

Boczek rumienimy na patelni, dodajemy ziemniaki, cebulę, czosnek, masło, smażymy około 10 minut, dodajemy do bulionu warzywnego. Dolewamy mleko, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy ser, śmietanę, przyprawy i gotujemy jeszcze 4 minuty.


Tagi:

ziemniaki