Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana z soczewica na indyku
Soczewice wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody, aż będzie czysta. Zalać woda i odstawić do napęcznienia na czas określony na opakowaniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Cebule, ziemniaki (przetrzymujemy w zimnej wodzie aby nie ściemniały) i czosnek pokroić w kosteczkę, pozostałe warzywa w plastry lub pól plastry. Udziec dokładnie umyć i ponacina glebowo w kilku miejscach. Włożyć do dużego garnka i zalać zimna woda z dodatkiem Vegety i soli, zagotować. Zebrać szum i gotować na średnim ogniu przez ok 45 minut. Dodać cebule i poszatkowana kapustę pekińska. Po 10 minutach gotowania dodać marchew, pietruszkę i korzeń selera, gotować 10 minut, dodać ziemniaki, liście laurowe i soczewice. Gdy już wszystkie warzywa będą miękkie, dodać pokrojonego pora, pokrojona łodygę selera i czosnek, a gdy po kilku minutach będą miękkie, ostatecznie doprawić sola, pieprzem lub Vegeta do smaku.
luna