Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa ziemniaczana z soczewica na indyku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gęsta zupa ziemniaczana z soczewicy, gotowana na udźcu indyka.

Zupa ziemniaczana z soczewica na indyku

Składniki:

Zupa ziemniaczana z soczewica na indyku

 

  • udziec indyka z kością - 700g,
  • woda - ok 2,5-3 litra,
  • cebula - 1 duża,
  • marchewka - 3 duże,
  • pietruszka korzeń - 2 duże,
  • ziemniaki - 4 większe,
  • korzeń selera - wielkości pietruszki,
  • łodyga selera naciowego - 1,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • por,
  • soczewica czerwona - szklanka,
  • kapusta pekińska - 1/3 główki (twarda cześć),
  • sól, pieprz,
  • Vegeta,
  • liść laurowy - 2.

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z soczewica na indyku
Soczewice wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody, aż będzie czysta. Zalać woda i odstawić do napęcznienia na czas określony na opakowaniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Cebule, ziemniaki (przetrzymujemy w zimnej wodzie aby nie ściemniały) i czosnek pokroić w kosteczkę, pozostałe warzywa w plastry lub pól plastry. Udziec dokładnie umyć i ponacina glebowo w kilku miejscach. Włożyć do dużego garnka i zalać zimna woda z dodatkiem Vegety i soli, zagotować. Zebrać szum i gotować na średnim ogniu przez ok 45 minut. Dodać cebule i poszatkowana kapustę pekińska. Po 10 minutach gotowania dodać marchew, pietruszkę i korzeń selera, gotować 10 minut, dodać ziemniaki, liście laurowe i soczewice. Gdy już wszystkie warzywa będą miękkie, dodać pokrojonego pora, pokrojona łodygę selera i czosnek, a gdy po kilku minutach będą miękkie, ostatecznie doprawić sola, pieprzem lub Vegeta do smaku.