Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa ziemniaczano-porowa z sezamem

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki ugotować w łupinach. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać, pory pokroić

Zupa ziemniaczano-porowa z sezamem

Składniki:

Zupa ziemniaczano-porowa z sezamem

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczano-porowa z sezamem
Ziemniaki ugotować w łupinach. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać, pory pokroić w krążki, wszystko udusić w małej ilości osolonej wody. Dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę (utłuczone, lub przemielone przez maszynkę) Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dolać 1 l wody i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolać trochę przegotowanej wody. Na suchej patelni uprażyć na złotobrązowy kolor nasiona sezamu i chleb pokrojony w kostkę. Posiekać drobno natkę i wymieszać z zupą, wlać jogutrt. Każdą porcję posypać sezamem i grzankami.