Sposób przygotowania:
zupa żurek na kiełbasie
Ziemniaki obieramy, myjemy i zalewamy wodą.Solimy 1 łyżką.Gotujemy aż do miękkości. Do osobnego garnku wlewamy wodę i gotujemy dwie sztuki kiełbasy. W małym naczyniu rozrabniamy żur z torebki z zimnym płynem i wlewamy do wywaru z kiełbasy. Dodajemy przyprawy do smaku. Gdy zupa się ugotuje dolewamy trochę śmietany wymieszanej z dwoma łyżkami wywaru. Mieszamy. Gotujemy jaja na twardo ok 8 minut.
Żur podajemy z ziemniakami i jajkami.
Żur podajemy z ziemniakami i jajkami.
Babciagramolka
I mam pytanie jak żurek jest z kiełbasą to jak go jesz z kubka ? Łatwiej bedzie podac na talerzu .
Triss
elzbieta8960
Niuniaczka
Polpal
Jak to nie ma - żur to zupa, najczęściej mówi się żurek a nie zupa żurek ale ludzie ciągle wymyślają coś nowego i jak ugotujesz zupę na żurku to będzie to zupa żurek albo żurkowa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Żur
Niuniaczka
Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja nie mówię, że żurek to nie zupa- hah to jest zupa, ale nigdzie, ani w żadnej restauracji, ani knajpie, ani gdziekolwiek indziej nie ma w Menu takiego dania jak: zupa żurek.
To jest błąd i nie chodzi tu o wymyślanie innych nazw.
Popatrz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBur
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_pomidorowa
Nawet w wikipedii nie ma zupa żur/ek ale już ZUPA pomidorowa a i owszem.
Niuniaczka
Jeszcze coś- jak się ugotuje zupę na żurku, to nie będzie to już żurek.
Polpal
Z wiki "Jest to danie staropolskie - stąd czasami nazywana żur staropolski. Czasami podawana z osobno ugotowanymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną lub boczkiem, kiełbasą, podrobami lub gotowanym jajkiem." Tak więc co Smakosz zrobiła jest wersją żuru staropolskiego.
Niuniaczka
No wybacz, ale uważasz, że nasze babcie gotowały żur z torebki? I dlatego Twoim zdaniem jest to żurek staropolski?? No nie róbmy sobie jaj...- a właśnie odnośnie jaj. Pisze wyraźnie- gotowanych, ze wszystkim się zgodzę, tylko nie z tym, że to jest staropolski, tradycyjny żurek, ani nawet jego wersja.
Ja nie czepiam się tej torebki, bo mnie się samej nie chce robić zakwasu, więc kupuję i zupy w torebkach też są po to aby z nich korzystać (choć tego nie robię) chodzi o cały przepis i o podpis pod przepisem.
elzbieta8960
No wybacz ale zeby zur z torebki na smalcu i z kwaskiem cytrynowym nazywac wersja zuru tradycyjnego ??Ty chyba zarty sobie z nas robisz....
evita0007
A najważniejsze jest to że smakosz w końcu się uczy gotować,nie ważne jak bo im smakuje ale się uczy i to już jest COŚ !!!!!
darmiona
Kristofer
Niuniaczka
smakosz 1988
nie nie jest to żart- i nie musicie być tacy niemili.Dla mnie liczy się to że zrobiłam go sama i wbrew pozorom każdy zjadł
zewa
Z tego co się orientuję to jesteś młodą osobą. Na zdjęciu widać ręce starszej osoby, więc nie ugotowałaś sama tego żurku,
smakosz 1988
no nie do końca sama bo ktoś musiał robić zdjęcia.Ale przepis jest mój,proporcje podania też.
zewa
A co z tym żurkiem Winiary z torebki ? Na zdjęciu jest a w ogóle w składnikach nie jest wymieniony ?
Polpal
Brak żuru w składnikach to zwykłe przeoczenie, mały problem. Smakosz - teraz następnym razem zrób żur, choćby z torebki, ale tak jak Bunia napisała a jeśli jest to zupa żurek to możesz dodać marchewkę i inne warzywa - to wtedy będzie to zupa żurek.
smakosz 1988
Dziękuję za zrozumienie :-(
smakosz 1988