Sposób przygotowania:
Zupka cukiniowa z oliwkami
Cukinię opłukać i obrać ze skóry oraz pokroić w kostkę. Nastawić wodę na wywar dodając pęczek włoszczyzny po uprzednim jej oczyszczeniu i opłukaniu, a także porcję mięsa do rosołu i przyprawy zapachowe i pokrojoną cukinię. Gotować 45 min.
Przecedzić wywar do mniejszego garnka, kawałki cukinii i warzyw z wywaru jak marchew por, seler dodać do wywaru i zmieszać blenderem. Można dodać topiony serek zamiast zawiesiny lub śmietany do zup i rozmieszać ponownie blenderem, by się rozpuścił. Wyłączyć i doprawić solą, pieprzem i maggi lub wcześniej dodać gałązkę świeżego lubczyku.
Rozlewać zupę do talerzy lub filiżanek. Oliwki po odsączeniu podać osobno w miseczce i nabierać sobie łyżką do talerza.
Przecedzić wywar do mniejszego garnka, kawałki cukinii i warzyw z wywaru jak marchew por, seler dodać do wywaru i zmieszać blenderem. Można dodać topiony serek zamiast zawiesiny lub śmietany do zup i rozmieszać ponownie blenderem, by się rozpuścił. Wyłączyć i doprawić solą, pieprzem i maggi lub wcześniej dodać gałązkę świeżego lubczyku.
Rozlewać zupę do talerzy lub filiżanek. Oliwki po odsączeniu podać osobno w miseczce i nabierać sobie łyżką do talerza.
blendowanie