marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupka cukiniowa z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupy z warzyw gruboskórnych jak dynia, kabaczek oraz cukinia są równie smaczne i zdrowe jak pomidorowe, czy grochowe i bez zabielania zawiesinami lub śmietaną. Wystarczy tylko je doprawić.

Zupka cukiniowa z oliwkami

Składniki:

Zupka cukiniowa z oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Zupka cukiniowa z oliwkami
Cukinię opłukać i obrać ze skóry oraz pokroić w kostkę. Nastawić wodę na wywar dodając pęczek włoszczyzny po uprzednim jej oczyszczeniu i opłukaniu, a także porcję mięsa do rosołu i przyprawy zapachowe i pokrojoną cukinię. Gotować 45 min.

Przecedzić wywar do mniejszego garnka, kawałki cukinii i warzyw z wywaru jak marchew por, seler dodać do wywaru i zmieszać blenderem. Można dodać topiony serek zamiast zawiesiny lub śmietany do zup i rozmieszać ponownie blenderem, by się rozpuścił. Wyłączyć i doprawić solą, pieprzem i maggi lub wcześniej dodać gałązkę świeżego lubczyku.

Rozlewać zupę do talerzy lub filiżanek. Oliwki po odsączeniu podać osobno w miseczce i nabierać sobie łyżką do talerza.

blendowanie

Tagi:

mięso cukinia