Sposób przygotowania:
Żur Eli z kaszą jęczmienną
Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć i zachować na kanapki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę i smażyć aż cebula się zrumieni. Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,pieprz,kucharek,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Doprawić maggi do smaku. Kaszę wsypać do 1/2 litra osolonego wrzątku i gotować 20 minut. Gulasz angielski wyjąć z puszki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. W rondlu rozgrzać gęsi smalec,dodać pokrojony gulasz,cebulę i smażyć aż cebula się lekko zrumieni. Gulasz z cebulą dodać do kaszy i wymieszać. Na środek talerzy ułożyć kopczyki kaszy i wlać żur. Smacznego!