dariuszkruczkiewicz

dariuszkruczkiewicz

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Żurawinowa uczta selera w gyrosie i migdałach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 260
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prażymy na złoty kolor słonecznik i migdały na patelni, filety pokrojone w kostkę smażymy na odrobinie oleju w przyprawie do gyrosa

Żurawinowa uczta selera w gyrosie i migdałach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurawinowa uczta selera w gyrosie i migdałach

 

  • seler naciowy 2 małe,
  • 20 dag żurawiny suszonej,
  • 15 dag ziarna słonecznika,
  • 1 opak. płatków migdałów,
  • 2 podwójne filety z kurczaka,
  • sos:
  • 3 duże łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • pół dużego kubka jogurtu naturalnego,
  • 3 małe ząbki czosnku,
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gyrosa,
  • olej do smażenia fileta

Sposób przygotowania:

Żurawinowa uczta selera w gyrosie i migdałach
Prażymy na suchej patelni, na złoty kolor słonecznik i migdały ,przesypujemy do dużej miski. Filety pokrojone w kostkę smażymy na odrobinie oleju w przyprawie do gyrosa, przekładamy do miski z ziarenkami. Na gorącego fileta rozkładamy żurawinę. W międzyczasie opłukanego selera kroimy, a z majonezu, jogurtu, roztartego czosnku, musztardy soli i pieprzu przygotowujemy sos. Do przestudzonego fileta dodajemy seler i sos. Łączymy składniki i wkładamy do lodówki na kwadrans. Następnie- pozostaje nam tylko błogie rozkoszowanie się i zachwyt nad pyszną i zdrową sałatką,o słodkawym smaku żurawiny okraszonej smakiem kurczaka w gyrosie... Życzę smacznego :-)
Żurawinowa uczta selera w gyrosie i migdałach
Etap 1Niezbędne produkty można dodać kukurydzę
Żurawinowa uczta selera w gyrosie i migdałach
Etap Robi sie migiem niemalże samo się robi...2