Sposób przygotowania:
Żurawinowy mazurek
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Ciasto najpierw dokładnie siekamy nożem, a następnie krótko zarabiamy. Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy wałek. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i przyklejamy do niego utoczony wałek, tworząc „ramkę”. Delikatnie go nacinamy tępą częścią noża, wykonując wzorek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
MASA: Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewamy na małym ogniu, by powstałą jednolita mas. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą zdejmujemy garnek z ognia. Do czekolady wsypujemy żurawinę. Masę dokładnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły. Gotową czekoladowo - żurawinową masę wykładamy na upieczone ciasto kruche. Rozprowadzamy ją równomiernie po całości, po czym pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia czekolady!
MASA: Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewamy na małym ogniu, by powstałą jednolita mas. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą zdejmujemy garnek z ognia. Do czekolady wsypujemy żurawinę. Masę dokładnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły. Gotową czekoladowo - żurawinową masę wykładamy na upieczone ciasto kruche. Rozprowadzamy ją równomiernie po całości, po czym pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia czekolady!
weronikaS