czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa,szczególnie lubię ją z takimi ziemniakami.

Żurek

Składniki:

Żurek

 

  • 0,5 l.żurku staropolskiego
  • 3 pęta białej kiełbasy
  • 3 jajka
  • przyprawa typu vegeta,maga,pieprz,majeranek,sól,liść laurowy,ziele angielskie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 kg.ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 6-7 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Żurek
Ziemniaki ugotować w mundurkach,odstawić aby ostygły.Jajka ugotować na twardo.Zagotować ok.2 l.wody z kiełbasą i przyprawami.Kiełbasę wyciągnąć,obrać ze skórki i pokroić w plastry.Do wywaru wlać żurek i wrzucić kiełbasę kiedy się zagotuje wgnieść czosnek i wsypać ok 2 łyżek majeranku,w garnuszku wymieszać śmietanę z gorącą zupą i wlać do reszty.Ziemniaki obrać pokroić w grubą kostkę dodać cebule pokrojoną w kosteczkę doprawić solą i pieprzem,wymieszać z olejem.Jajka dowolnie pokroić wrzucić do zupy.Ziemniki podawać na osobnym talerzu.Smacznego!