Sposób przygotowania:
Żurek
Około 2 litry wody wlewamy do garnka, zagotowujemy, następnie dodajemy kości wieprzowe i gotujemy wywar. W międzyczasie cebulę( można dodać więcej niż jedną, jeśli ktoś lubi) siekamy dość drobno i podsmażamy na tłuszczu. Cebulkę po podsmażeniu dodajemy do wywaru z kości. Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę i po 30 minutach dodajemy do gotującego się wywaru( ja dodaję białą). Wywar z kości solimy do smaku i gotujemy przez około 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie z wywaru wyjmujemy kości, a dodajemy ziemniaki. Z kości obieramy mięso i dodajemy do wywaru. Następnie dodajemy majeranek i roztarty czosnek. Gdy ziemniaki będą miękkie możemy dodać zakwas. Żurem gotujemy zaprawiając pod koniec gotowania śmietaną i mąką. Następnie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka.