Sposób przygotowania:
żurek grzybowy
Grzyby dokładnie oczyszczamy.Mniejsze pokroic w plastry,z większych odciac trzonki,a kapelusze pokroic w paseczki. Wrzucic na wrzatek.Gotowac 10 min.Odcedzic na sicie. Bulion zagotowac z zielem angielskim listkiem laurowym i pieprzem.Ziemniaki po obraniu,pokroic wkostkę,dodac do bulionu razem z grzybami,ugotowac. Kiedy ziemniaki i grzyby będą już miękkie wlac zakwas,zagotowac. Boczek pokroic w kosteczkę. Wysmazyć na suchej patelni,by był chrupiacy.Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę,chwilkę przyrumienić na złoto.Przełożyć do zupy. Żurek zabielić śmietaną,przyprawić solą i ew. pieprzem. Śmietanę do zabielania żurku można zaprawić łyżką maki i bardzo dokładnie rozmieszać ,dodając parę łyżek żurku. Wtedy będziemy mieć pewnosc,że śmietana się nie zwarzy