Sposób przygotowania:
Żurek z ziemniakami na pulpecikachETAP 1:
Do miseczki wkładamy mięso mielone i wbijamy żółtko. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
ETAP 2:
Następnie odrywamy po kawałku mięsa i formujemy jak najmniejsze pulpeciki.
ETAP 3:
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Następnie wrzucamy pulpeciki i co chwilę mieszając gotujemy je przez 5 minut.
ETAP 4:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do zupy. Na tym etapie przyprawiamy ją solą i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
ETAP 5:
Dodajemy startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz drobno posiekane liście lubczyku (ja mam zrobioną gotową zamrożoną mieszankę). Zupę gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
ETAP 6:
Do kubka przelewamy żur i mieszamy go ze śmietaną. Wlewamy do zupy, energicznie mieszając. Żurek co jakiś czas mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty, pod koniec przyprawiamy dla ostrości pieprzem.
ETAP 7:
Jeszcze gorący nalewamy na talerze.