Sposób przygotowania:
Żurek na domowym zakwasie
Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, zagotować, zebrać szumowiny. Cebulę obrać, przekroić na pół, zrumienić mocno na suchej, rozgrzanej patelni. Marchewki obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywa, łącznie z cebulą, dodać do wywaru. Dodać też liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 30-40 minut. Po tym czasie z wywaru wyjąć kiełbasę. Do zupy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach majeranek i zakwas na żurek. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki, dodać do zupy. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w ósemki. Zupę podawać z kawałkami jajka.