anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek na soku warzywnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczny żurek,polecam.

Żurek na soku warzywnym

Składniki:

Żurek na soku warzywnym

 

  • 1,5 litra soku warzywnego z kartonu bez konserwantów
  • liść laurowy
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 litra zakwasu z butelki żurek
  • 30 dkg chudej kiełbasy(dałam toruńską)
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka czubata chrzanu ze słoika
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka roztartego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ewentualnie 1 łyżka mąki

 

  • szklanka =250 ml

Sposób przygotowania:

Żurek na soku warzywnym
Sok przelać do garnka,dodać ziele,listek laurowy,zmiażdżony czosnek,całą marchewkę i pokrojoną kiełbasę,gotować 10 min na małym ogniu. Wlać zakwas,dodać chrzan,roztarty majeranek,gotować 7 min. Po tym czasie,śmietanę rozrobić z żurkiem,dokładnie wymieszać i wlać do zupy,dokładnie wymieszać(nie gotować). Jeżeli lubimy gęściejszy żurek,wtedy śmietanę rozrabić z łyżką mąki i chwilkę zagotować. Podawać z pokrojoną w kawałki marchewką,ugotowanym jajkiem na twardo i posiekaną natką z pietruszki. Oczywiście do tego osobno ugotowane ziemniaki.posypane koprem. Smacznego.