aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Żurek na wywarze z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny żurek z ziemniakami i kiełbasą

Żurek na wywarze z białą kiełbasą

Składniki:

Żurek na wywarze z białą kiełbasą

 

  • 2 litry wywaru spod gotowania boczku i kiełbasy
  • 1 szklanka żurku śląskiego
  • 3 białe kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • dowolna ilość ziemniaków

Sposób przygotowania:

Żurek na wywarze z białą kiełbasą
Na wywarze spod gotowania np. boczku lub kiełbasy można ugotować smaczny żurek. Wywar przelać do garnka, dodać kiełbasę i chwilę pogotować. Następnie wlać żurek i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Na talerz wyłożyć ziemniaki (w całości), łyżką rozdrobnić i zalać żurkiem. Można także podawać z jajkiem.