Sposób przygotowania:
Żurek na zakwasie z grzybami
Grzyby namoczyć w wodzie .Odcedzić pozostawiając wodę z moczenia . Pokroić w paseczki . Warzywa obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , a por pokroić w pół plasterki .Do garnka włożyć kiełbaski , utarte warzywa , pokrojone grzyby , 1 łyżkę majeranku .Zalać wodą i gotować 30 minut na średnim gazie .
W czasie kiedy zupa się gotuje :
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić i utłuc ( nie na gładko tylko tak by były rozkruszone ).
Wędzonkę pokroić i wytopić na skwarki .
Wyjąć z wywaru kiełbaski i pokroić w plasterki- włożyć z powrotem do wywaru. Wlać zakwas i słodką śmietankę . Doprawić do smaku pieprzem , miodem , majerankiem .
Podawać żurek w miseczce lub na talerzu ( w kamionce ) posypany natką pietruszki , a na osobnym talerzyku okraszone skwarkami tłuczone ziemniaki .
Nie dodawałam do żurku czosnku bo zakwas jest mocno czosnkowy.
Przepis na zakwas ,, Buniowy zakwas na żurek 2 "
W czasie kiedy zupa się gotuje :
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić i utłuc ( nie na gładko tylko tak by były rozkruszone ).
Wędzonkę pokroić i wytopić na skwarki .
Wyjąć z wywaru kiełbaski i pokroić w plasterki- włożyć z powrotem do wywaru. Wlać zakwas i słodką śmietankę . Doprawić do smaku pieprzem , miodem , majerankiem .
Podawać żurek w miseczce lub na talerzu ( w kamionce ) posypany natką pietruszki , a na osobnym talerzyku okraszone skwarkami tłuczone ziemniaki .
Nie dodawałam do żurku czosnku bo zakwas jest mocno czosnkowy.
Przepis na zakwas ,, Buniowy zakwas na żurek 2 "