Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żurek na zakwasie z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tym razem miałyśmy ochotę na nietypowy żurek z dodatkiem grzybów suszonych i podanymi osobno ziemniakami tłuczonymi okraszonymi boczkiem .

Żurek na zakwasie z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na zakwasie z grzybami

 

  • 1 szklanka zakwasu owsiano-żytniego na żurek
  • 2 średniej wielkości surowe białe kiełbasy
  • 5 dag wędzonki
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/4 białej części pora
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 szklanki wody
  • garstka suszonych grzybów
  • natka pietruszki do posypania
  • pieprz mielony
  • odrobina miodu do smaku

 

Sposób przygotowania:

Żurek na zakwasie z grzybami
Grzyby namoczyć w wodzie .Odcedzić pozostawiając wodę z moczenia . Pokroić w paseczki . Warzywa obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , a por pokroić w pół plasterki .Do garnka włożyć kiełbaski , utarte warzywa , pokrojone grzyby , 1 łyżkę majeranku .Zalać wodą i gotować 30 minut na średnim gazie .
W czasie kiedy zupa się gotuje :
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić i utłuc ( nie na gładko tylko tak by były rozkruszone ).
Wędzonkę pokroić i wytopić na skwarki .
Wyjąć z wywaru kiełbaski i pokroić w plasterki- włożyć z powrotem do wywaru. Wlać zakwas i słodką śmietankę . Doprawić do smaku pieprzem , miodem , majerankiem .
Podawać żurek w miseczce lub na talerzu ( w kamionce ) posypany natką pietruszki , a na osobnym talerzyku okraszone skwarkami tłuczone ziemniaki .
Nie dodawałam do żurku czosnku bo zakwas jest mocno czosnkowy.
Przepis na zakwas ,, Buniowy zakwas na żurek 2 "
Żurek na zakwasie z grzybami
U mnie to już rytuał- zgromadzić potrzebne składniki pod ręką
Żurek na zakwasie z grzybami
Utarte warzywa , biała kiełbaska już w garnku - zaraz zaleję wodą
Żurek na zakwasie z grzybami
Gotować na małym gazie 30 minut tak by warzywa ugotowały się
Żurek na zakwasie z grzybami
Ugotować i potłuc ziemniaki- wytopić skwareczki i polać nimi ziemniaki