Sposób przygotowania:
Żurek na zakwasie z pulpetami
Namoczyć grzyby w kilku łyżkach gorącej wody. Wyjąć i pokroić w paski.
Obrać, umyć i pokroić jarzyny:marchew w ozdobne talarki , pietruszkę i seler utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, por pokroić w pół plasterki .
Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w grubą kostkę .
Wrzucić jarzyny i grzyby ( wraz z wywarem ) do garnka i zalać wywarem z gotowania białej kiełbasy . Zagotować .
Z kiełbaski wycisnąć farsz. Dodać otręby i olej. Wymieszać. Doprawić maggi. Formować małe pulpety. Wrzucać do wrzącego wywaru i gotować 30 minut.
Dodać zakwas - gotować 5 minut.
Wlać śmietankę .Doprawić majerankiem, pieprzem i maggi.
Podawać układając posypując usiekanymi listkami tymianku.
* Oczywiście ilość dodanego zakwasu zależy od jego mocy i upodobań smakowych. Można dodać roztarty czosnek ( u mnie nie wchodzi to w grę ze względów zdrowotnych - muszę go ograniczać ).
Obrać, umyć i pokroić jarzyny:marchew w ozdobne talarki , pietruszkę i seler utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, por pokroić w pół plasterki .
Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w grubą kostkę .
Wrzucić jarzyny i grzyby ( wraz z wywarem ) do garnka i zalać wywarem z gotowania białej kiełbasy . Zagotować .
Z kiełbaski wycisnąć farsz. Dodać otręby i olej. Wymieszać. Doprawić maggi. Formować małe pulpety. Wrzucać do wrzącego wywaru i gotować 30 minut.
Dodać zakwas - gotować 5 minut.
Wlać śmietankę .Doprawić majerankiem, pieprzem i maggi.
Podawać układając posypując usiekanymi listkami tymianku.
* Oczywiście ilość dodanego zakwasu zależy od jego mocy i upodobań smakowych. Można dodać roztarty czosnek ( u mnie nie wchodzi to w grę ze względów zdrowotnych - muszę go ograniczać ).
msewka
kuchcik62