Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Żurek na zakwasie z pulpetami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wykorzystałam wywar z gotowania białej kiełbasy na II Danie .A dodatek otrębów do masy na pulpety to moim zdaniem dobry pomysł .

Żurek na zakwasie z pulpetami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na zakwasie z pulpetami

 

  • 1 szklanka zakwasu na żurek ( ,, Buniowy zakwas na żurek 2,, - takiego po 4 dniach kiszenia )
  • 1 sztuka średniej wielkości ( ok.10 cm ) surowa - biała kiełbasa
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 3 suszone grzyby ( kapelusze lub odpowiednio krajanki)
  • 1 marchewka
  • 1/4 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 1/3 białej części pora
  • 3 łyżki listków tymianku
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • majeranek do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1/2 litra wywaru z gotowania białej kiełbasy

 

Sposób przygotowania:

Żurek na zakwasie z pulpetami
Namoczyć grzyby w kilku łyżkach gorącej wody. Wyjąć i pokroić w paski.

Obrać, umyć i pokroić jarzyny:marchew w ozdobne talarki , pietruszkę i seler utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, por pokroić w pół plasterki .

Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w grubą kostkę .

Wrzucić jarzyny i grzyby ( wraz z wywarem ) do garnka i zalać wywarem z gotowania białej kiełbasy . Zagotować .

Z kiełbaski wycisnąć farsz. Dodać otręby i olej. Wymieszać. Doprawić maggi. Formować małe pulpety. Wrzucać do wrzącego wywaru i gotować 30 minut.

Dodać zakwas - gotować 5 minut.

Wlać śmietankę .Doprawić majerankiem, pieprzem i maggi.

Podawać układając posypując usiekanymi listkami tymianku.



* Oczywiście ilość dodanego zakwasu zależy od jego mocy i upodobań smakowych. Można dodać roztarty czosnek ( u mnie nie wchodzi to w grę ze względów zdrowotnych - muszę go ograniczać ).
Żurek na zakwasie z pulpetami
Przygotować warzywa i zalać je wywarem z gotowania kiełbasy-doprowadzic do wrzenia
Żurek na zakwasie z pulpetami
Przygotować pulpeciki z miesa białej kiełbasy i otrębów
Żurek na zakwasie z pulpetami
Przygotować zakwas ( przecedzić ) -wlac do zupy i zagotować
Żurek na zakwasie z pulpetami
Dolać śmietankę i doprawić do smaku - zupa ma być pikantna