Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Żurek na żeberku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Domowy żurek na żeberku z jajkiem, kiełbasą i skwarkami to ulubiona kombinacja mojego męża

Żurek na żeberku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na żeberku

 

Sposób przygotowania:

Żurek na żeberku
Do garnka wkładamy żeberek, zalewamy wodą, solimy i dodajemy zele angielskie, liść laurowy i przeciśnięty czosnek - gotujemy przez około 15 minut następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Kiedy ziemniaki są półmiękkie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz zalewamy całość żurkiem - gotujemy razem przez około 10 minut w tym czasie słoninkę kroimy w kosteczkę i wytapiamy skwarki oraz gotujemy jajka na twardo. Gotowy żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy wszystko mamy ugotowane jajka roimy w ósemki i układamy na talerzu zalewamy żurkiem z ziemniakami i kiełbaską, całość posypujemy skwareczkami. Smacznego
Żurek na żeberku
Do garnka wkłądamy żeberka i zalewamy wodą
Żurek na żeberku
Dodajemy ziemniaczki oraz kiełbaskę pokrojoną w plastry
Żurek na żeberku
Ze słoninki wytapiamy chrupiące skwareczki
Żurek na żeberku
Na talerzach przygotowujemy ugotowane jajka