SUPERPRZEPIS

Żurek śląski wg Konczi

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Żurek śląski wg Konczi Więcej zdjęć (4)

Szybki żurek śląski - smak domowego obiadku

Składniki:

Żurek śląski wg Konczi

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek śląski wg Konczi
Bulion wlewamy do garnka (lub wlewamy wodę i rozpuszczamy bulionetkę), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, kiełbaskę i plastry boczku, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 5 minut, w tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy w międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Marchewkę, cebule i czosnek obieramy. Marchew ścieramy na małych oczkach i dodajemy do zagotowanego wywaru, cały czas nadal gotując.Cebulkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy na złoty kolor, z gotującego wywaru wyciągamy boczek i jedną kiełbaskę, boczek kroimy w kostkę a kiełbaskę w talarki, kiedy cebulka się zarumieni dodajemy wędlinę, podsmażamy kilka minut. Do gotującego wywaru dodajemy ziemniaki i podsmażoną cebulę z wędliną oraz łyżeczkę chrzanu. Całość gotujemy kilka minut, następnie wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty czosnek i zabielamy śmietaną, przyprawiamy pieprzem sola i majerankiem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i chrzanem. Smacznego
Żurek śląski wg Konczi
Część składników niezbędnych do przygotowania żurku
Żurek śląski wg Konczi
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy potrzebne składniki - gotujemy
Żurek śląski wg Konczi
Cebulkę podsmażamy , a następnie dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę