Sposób przygotowania:
Żurek śląski wg Konczi
Bulion wlewamy do garnka (lub wlewamy wodę i rozpuszczamy bulionetkę), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, kiełbaskę i plastry boczku, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 5 minut, w tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy w międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Marchewkę, cebule i czosnek obieramy. Marchew ścieramy na małych oczkach i dodajemy do zagotowanego wywaru, cały czas nadal gotując.Cebulkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy na złoty kolor, z gotującego wywaru wyciągamy boczek i jedną kiełbaskę, boczek kroimy w kostkę a kiełbaskę w talarki, kiedy cebulka się zarumieni dodajemy wędlinę, podsmażamy kilka minut. Do gotującego wywaru dodajemy ziemniaki i podsmażoną cebulę z wędliną oraz łyżeczkę chrzanu. Całość gotujemy kilka minut, następnie wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty czosnek i zabielamy śmietaną, przyprawiamy pieprzem sola i majerankiem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i chrzanem. Smacznego