Sposób przygotowania:
Żurek śniadaniowy z kiełbasą
W garnku zagotowuję dwa litry wody. Włoszczyznę oraz cebulę dobrze oczyszczam. Do wrzątku wkładam umytą włoszczyznę, kiełbasę, liść laurowy, ząbek czosnku i cebulę.
Gotuję na małym ogniu (by kiełbasa nie popękała) do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjmuję kiełbasę i włoszczyznę (można ją zużyć do sałatki). Wlewam zakwas na żur lub rozprowadzony w niewielkiej ilości zimnej wody biały barszcz. Doprowadzam do zagotowania, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, posypuję majerankiem. Podaję z pokrojoną kiełbasą.
Gotuję na małym ogniu (by kiełbasa nie popękała) do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjmuję kiełbasę i włoszczyznę (można ją zużyć do sałatki). Wlewam zakwas na żur lub rozprowadzony w niewielkiej ilości zimnej wody biały barszcz. Doprowadzam do zagotowania, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, posypuję majerankiem. Podaję z pokrojoną kiełbasą.