aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Żurek z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Żurek z dodatkiem pieczarek u mnie w domu jest bardziej lubiany, niż tradycyjny z jajkiem. Ma on zupełnie inny smak. Polecam do spróbowania.

Żurek z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek z pieczarkami
Na wrzącą wodę w garnku wrzucamy kawałek żeberka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy solą i gotujemy do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy następne 5 minut, po tym czasie dodajemy orane, umyte i starte na tarce marchewki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, to wlewamy żur wymieszany z majerankiem. Dokładnie mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i wodą, żeby nie było grudek. Wlewamy do zupy energicznie mieszając. Gotujemy 5 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy ząbki czosnku.
Żurek z pieczarkami
Kawałek żeberka gotujemy do miękkości. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Żurek z pieczarkami
Po 5 minutach do zupy dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Żurek z pieczarkami
Następnie dodajemy startą na tarce marchew.
Żurek z pieczarkami
Dolewamy żurek z butelki. Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Na kożcu wrzucamy ząbki czosnku.