Sposób przygotowania:
Żurek z pieczarkami
Na wrzącą wodę w garnku wrzucamy kawałek żeberka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy solą i gotujemy do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy następne 5 minut, po tym czasie dodajemy orane, umyte i starte na tarce marchewki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, to wlewamy żur wymieszany z majerankiem. Dokładnie mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i wodą, żeby nie było grudek. Wlewamy do zupy energicznie mieszając. Gotujemy 5 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy ząbki czosnku.