Sposób przygotowania:
Żurek z dużą ilością kiełbasy
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki takie jak do zupy. Seler kroimy w kostkę, a marchewki w plasterki. Do garnka wlewamy bulion (ja użyłem gotowanego na kościach króliczych). Wrzucamy warzywa oraz przyprawy ziołowe. Garnek dopełniamy wodą, pamiętając o tym, żeby zostało miejsce na zakwas żurkowy. Całość zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki. W międzyczasie na łyżce masła szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa w zupie będą miękkie wlewamy żur (ja użyłem tego zrobionego wg przepisu „https://gotujmy.pl/zur-czosnkowy-na-raz-zakwas,przepisy,173984.html”). Zagotowujemy i dodajemy usmażoną cebulę. Chwilę trzymamy na ogniu i gotowe. Smacznego.