pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żurek z dużą ilością kiełbasy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Żurek zrobiony na własnym zakwasie

Żurek  z dużą ilością kiełbasy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z dużą ilością kiełbasy

 

Sposób przygotowania:

Żurek z dużą ilością kiełbasy
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki takie jak do zupy. Seler kroimy w kostkę, a marchewki w plasterki. Do garnka wlewamy bulion (ja użyłem gotowanego na kościach króliczych). Wrzucamy warzywa oraz przyprawy ziołowe. Garnek dopełniamy wodą, pamiętając o tym, żeby zostało miejsce na zakwas żurkowy. Całość zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki. W międzyczasie na łyżce masła szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa w zupie będą miękkie wlewamy żur (ja użyłem tego zrobionego wg przepisu „https://gotujmy.pl/zur-czosnkowy-na-raz-zakwas,przepisy,173984.html”). Zagotowujemy i dodajemy usmażoną cebulę. Chwilę trzymamy na ogniu i gotowe. Smacznego.
Żurek  z dużą ilością kiełbasy
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki
Żurek  z dużą ilością kiełbasy
Rozpoczynamy od gotowania pokrojonych warzyw
Żurek  z dużą ilością kiełbasy
Do gotującej się zupy dodajemy pokrojoną kiełbasę
Żurek  z dużą ilością kiełbasy
Całość zalewamy zakwasem przygotowanym wcześniej