pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żurek z grzybkami i kabanosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

zupka z dodatkiem suszonych grzybów i kabanosa gotowana na wywarze drobiowym

Żurek z grzybkami i kabanosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z grzybkami i kabanosem

 

  • skrzydełka z kurczaka 2 sztuki
  • marchewka 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • lubczyk 1 gałązka
  • liść laurowy 2 sztuki
  • pieprz ziarnisty 3 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • masło do smażenia,
  • sól do smaku
  • zakwas żurkowy 200 g
  • grzybki suszone 4 sztuki
  • kabanos 2 laski
  • majeranek 2 łyżeczki
  • ziemniaki 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Żurek z grzybkami i kabanosem
Z skrzydełek oraz obranych warzyw ugotować wywar. Podczas gotowania dodać sól do smaku, liść laurowy i pieprz. Grzybki zalać wrzątkiem i moczyć około 30 minut, a następnie pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, rumienimy na maśle i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wywaru i dodać pokrojoną w półksiężyce marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki , grzybki oraz pokrojonego w plasterki kabanosa. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać zakwas żurkowy i gotować około 5 minut, na koniec dodać majeranek i wymieszać. Żurek podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Żurek z grzybkami i kabanosem
Z skrzydełek i warzyw gotujemy wywar któy będzie bazą naszej zupy
Żurek z grzybkami i kabanosem
CEbulę kroimy w piórka i rumienimy na maśle
Żurek z grzybkami i kabanosem
Naspenie do zupy dodajemy marchewlę, ziemniaki
Żurek z grzybkami i kabanosem
NA koniec dodajemy moczone grszybki, kabanosa i wlewamy żur