Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Żurek z kiełbasą i podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Żurek z dodatkiem grzybków. Zwykle dodaję pieczarki, a tym razem podgrzybki.

Żurek z kiełbasą i podgrzybkami

Składniki:

Żurek z kiełbasą i podgrzybkami

 

  • porcja rosołowa z kaczki
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 0.5l zakwasu na żur (u mnie z butelki)
  • kawałek kiełbasy toruńskiej
  • sól
  • pieprz
  • ¾ szklanki śmietany
  • kilka małych podgrzybków

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbasą i podgrzybkami
Mieso zalać wodą i gotowac do miękkości. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodac do wywaru. Kiełbasę pokroić w plastry, zrumienić na patelni, a następnie dodać do zupy. Grzyby oczyścić, większe kapelusze pokroić, dodac do zupy i gotować aż zmiękną. Do wywaru wlać zakwas na żur, gdy ziemniaki będą miękkie, gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec zalać śmietaną.