Sposób przygotowania:
Żurek z młodą marchewką
Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kiełbasę (można ponakłuwać) i zagotowujemy. Dodajemy młodą włoszczyznę – małe marchewki, por, pietruszki i seler (stąd taka liczba sztuk). Wsypujemy też przyprawy ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz kolorowy. Gotujemy kilkanaście minut. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę. Po tym czasie do zupy dodajemy boczek oraz młode, pokrojone ziemniaczki. Kiełbasę białą wyciągamy i kroimy w plasterki. Gdy ziemniaki będą miękkie wyciągamy z garnka włoszczyznę (marchewki kroję w plasterki, reszta nie będzie potrzebna). Wrzucamy ponownie kiełbasę białą (już pokrojoną). Wlewamy zakwas na żur. Mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy parę minut. Doprawiam majerankiem. Na koniec dodaję pokrojone marchewki i zupa gotowa. Podałem z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego.