Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Żurek z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Według tego przepisu przygotowałem w tym roku żurek Wigilijny. Można go podać z ziemniakami lub sam. Grzyby wzbogacają jego smak.

Żurek z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Żurek z suszonymi grzybami
Grzyby umyć i zamoczyć na noc w zimnej wodzie. Warzywa obrać, umyć i zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Grzyby, jeśli są duże, pokroić. Grzyby oraz kostkę warzywną i grzybową dodać do reszty składników. Gotować pod przykryciem do miękkości. Czosnek drobno posiekać. Dodać do gotującego się wywaru. Kiedy wszystko zmięknie warzywa wyjąć a do wywaru wlać zakwas na żurek. Zagotować. Gotować kilka minut. Przed podaniem doprawić do smaku.
Żurek z suszonymi grzybami
Umyte grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc.
Żurek z suszonymi grzybami
Umyte i obrane warzywa zalać zimną wodą.
Żurek z suszonymi grzybami
Do wywaru dodać pokrojone w dość dużą kostkę grzyby.
Żurek z suszonymi grzybami
Ząbki czosnku drobno posiekać i dodać do zupy.